Wat ons gebouw duurzaam maakt?

Duurzaamheid vinden wij heel belangrijk. Dat stond dan ook voorop tijdens het ontwerpen van Crystalic. Waar je dat in merkt?

+ Een eigen warmtepomp die verwarmt én koelt
+ Een eigen weerstation
+ Zonnepanelen
+ Automatische regeling van zonneschermen en openen ramen
+ Ons gebouw heeft energielabel A+

Energielabel en warmtepomp

Ons gebouw heeft energielabel A+. Hoe dan? Dat komt door de combinatie van bovenstaande punten. We hebben een eigen warmtepomp waarmee we de kantoren, vergaderruimtes en zalen verwarmen én koelen. In de zomer voeren we de warmte af naar waterbronnen in de grond die de warmte opslaan. In de winter verwarmen we Crystalic weer met deze opgeslagen warmte. Het koelen van de kantoren gebeurt dankzij het koude water uit de bron.

Zonnepanelen en weerstation

Op het dak van Crystalic staan zonnepanelen waarmee we een deel van onze eigen electriciteit genereren. Daarnaast vind je er ons weerstation. Deze zorgt ervoor dat de buitenruimte van Crystalic zich aanpast naar de weersomstandigheden buiten het gebouw. Vaak is er een verschil van 5 graden tussen onze buitenruimte en de temperatuur buiten het gebouw. Dus in de winter 5 graden warmer en in de zomer 5 graden koeler. Zodra het binnen het pand te warm wordt, gaan de zonneschermen naar beneden en de ramen automatisch open. Zo hebben we ons eigen, duurzame klimaatsysteem gecreëerd. Zo innovatief kan een moderne ‘Friese stolpboerderij’ zijn!