Crystalic Business Park is een van de meest herkenbare en unieke gebouwen in Leeuwarden. Benieuwd naar het verhaal van Crystalic? Je leest het hier.
Architect Gunnar Daan (1939 – 2016) heeft Crystalic ontworpen. Hij heeft zich hierbij laten inspireren door de omgeving en de Friese historie. Hoewel het gebouw er modern uitziet, is het juist geïnspireerd op een heel ouderwets gebouw: namelijk een Friese stolpboerderij. Maar dan met een grotere en vooral transparantere twist.
Het begin van Crystalic
De bouw van ons gebouw startte in 1999. Drie jaar later werd Crystalic kant en klaar afgeleverd met als resultaat: een flexibel, innovatief en duurzaam gebouw. Precies wat Gunnar Daan voor ogen had.
Roerige jaren
In de jaren daarna bleek het concept, waarbij Crystalic als het verzamelgebouw voor IT en telecom gerelateerde bedrijven zou moeten worden, lastig in te vullen. De internet zeepbel klapte en er bleek niet voldoende geld om het gebouw af te maken.
Het nieuwe begin
In 2005 kocht een Rotterdamse belegger, met een Friese afkomst, Jelle Sipkema het gebouw op de faillissement veiling. De jaren daarna werden vele zaken aangepakt: het buitengebied, de receptie, waterpartijen toegevoegd, een jeu de boulebaan aangelegd. Bovendien voegde Sipkema een warmte/koude opslag met warmtepompen toe aan het al energiezuinige gebouw. Crystalic liep weer voorop! Lees meer wat Crystalic te bieden heeft of bekijk ons kantooraanbod.
Rollema Vastgoed heeft Crystalic in juni 2019 gekocht van Jelle Sipkema en wil het succes van Crystalic voortzetten. Rollema, een familiebedrijf, heeft vele panden in portefeuille, waaronder in Leeuwarden het kantoorverzamelgebouw Emmastate, het Koepeltheater en het voormalig Stork gebouw op industrieterrein de Hemrik.
Het concept
De gedachte was om Crystalic ‘het’ bedrijfsverzamelgebouw van Leeuwarden te maken. Voldoende groot om een grote diversiteit aan kantoorruimtes te kunnen bieden en alle voor kantoorgebruikers relevante voorzieningen te bieden. Bovendien aan de rand van de stad en met voldoende parkeergelegenheid. En vooral ook: een bijzonder gebouw. Het Wetterskip huurde een kleine 10 jaar het grootste deel van Crystalic, waardoor tot het vertrek van deze huurder in 2016 het gebouw vrijwel 100% gevuld was. Hoewel het Wetterskip Crystalic door de crisis jaren heen geholpen heeft is het pas sinds hun vertrek mogelijk het concept echt vorm te geven. Door verder te investeren in Crystalic, onder meer door de receptie te verplaatsen, een gezellig, lunchrestaurant bij de ingang te bouwen, het bouwen van de Crystalic Lounge en door een betrokken en professioneel team heeft Crystalic nu de vorm en is op de toekomst voorbereid.